Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne — doskonałe produkty na lata

Patelnie żeliwne od lat kojarzą się z trwałością. Często są określane mianem „pancernych” oraz „niezniszczalnych”. Nic w tym dziwnego — materiał wykorzystywany do produkcji tego rodzaju naczyń jest niezwykle wytrzymały. Dzięki temu produkty te mogą być używane nawet długo po ich zakupie. Choć niektórzy zarzucają im powolne nagrzewanie się, stanowi to ich plus. Za sprawą tej cechy, łatwiej wysmażysz jedzenie tak, jak tego potrzebujesz. Znacznie trudniej też cokolwiek na nich przypalić.

Patelnie z żeliwa — komfort smażenia i właściwości prozdrowotne

Właściwością naczyń z żeliwa jest długie utrzymywanie ciepła. Zwiększa to komfort przygotowywania dań. Co więcej, produkty wykonane z tego tworzywa mogą być pokryte powłoką emaliowaną — dzięki temu do smażenia potrzebujesz tylko niewielkiej ilości tłuszczu. Zaletą tych patelni jest także pozytywny wpływ na zdrowie wszystkich domowników, którzy jedzą smażone potrawy. Podczas tego procesu, wydzielają się niewielkie ilości węgla, a ten nie przenika do składników dań.

Jak dbać o patelnie żeliwne?

Żeliwo jest materiałem naturalnym. Naczynia z niego wykonane polecane są szczególnie osobom, które dbają o środowisko. Tego rodzaju patelnie wymagają jednak odpowiedniej konserwacji. Co jakiś czas należy je nasmarować olejem roślinnym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 150°. Prawidłowa pielęgnacja naczyń sprawia, że mogą one służyć wielu pokoleniom.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password