Szukaj w katalogu...
Garnki żeliwne
Garnki żeliwne — klasyka w Twojej kuchni
Garnki żeliwne to naczynia powstałe ze stopu węgla i żelaza. Kojarzą się przede wszystkim z bardzo dużą trwałością; przy odpowiedniej konserwacji te produkty mogą Ci służyć wiele lat. Użyjesz ich nie tylko do gotowania, ale również do smażenia, duszenia, pieczenia, a nawet zapiekania. Co więcej, dzięki oryginalnemu designowi garnki stanowią ozdobę każdego stołu. Bez obaw wykorzystasz je na wszystkich typach kuchenek, a także na otwartym ogniu.
Garnki z żeliwa — funkcjonalność i ekonomia
Naczynia z żeliwa, choć potrzebują więcej czasu na nagrzanie się, dłużej utrzymują ciepło. Za sprawą tej cechy nawet przygotowane wcześniej danie nie będzie zimne. Docenisz to, szczególnie jeśli domownicy jedzą obiad o innych porach. Ponadto jest to ekonomiczne, bo pozwala zaoszczędzić energię. Jeżeli wybierzesz produkt z powłoką emaliowaną, zyskasz pewność, że składniki gotowanych dań nie będą przylegać do ścianek garnka.
Zdrowe gotowanie z garnkami żeliwnymi
Garnki z żeliwa umożliwiają przygotowanie zdrowych potraw z mniejszą ilością tłuszczu. Często nie wymagają one użycia nawet kropli oleju. Dzięki temu zrobisz pyszne, dietetyczne posiłki. Poza tym naczynia nagrzewają się równomiernie, co hamuje utratę cennych wartości odżywczych. Jedzenie przyrządzane w ten sposób nie traci aromatu ani smaku. Garnki żeliwne podczas gotowania wydzielają niewielkie ilości niezbędnego w każdej diecie żelaza.