Szukaj w katalogu...
Brytfanna żeliwna ELŻBIETA 6,5L
Najniższa cena produktu 144,49 zł z dnia 18.09.2024
Żeliwna brytfanna Elżbieta o pojemności 6,5 litra, marki Silesia Emalia, wyróżnia się doskonałym przewodnictwem ciepła i równomiernym jego rozprowadzaniem. Dzięki swojej konstrukcji wolno się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło, co czyni ją idealnym naczyniem do powolnego gotowania i pieczenia.
Opis
Brytfanna żeliwna ELŻBIETA 6,5l - SILESIA EMALIA
Brytfanna żeliwna wykonana z wysokiej jakości żeliwa z serii Elżbieta o pojemności 6,5l. Naczynie doskonale sprawdzi się podczas przyrządzania potraw które wymagają długiego i wolnego gotowania jak gulasze, bigos czy duszone mięsa. Dania w niej przygotowane będą smakować o wiele lepiej a mięso rozpadnie się po dotknięciu widelcem.
Zaletą żeliwnej brytfanny jest jej wielofunkcyjność, możemy w niej gotować, dusić, podsmażać jak na patelni a także zapiekać dania w piekarniku a wszystko w jednym naczyniu. Naczynia żeliwne rozgrzewają się równomiernie do wysokich temperatur i bardzo długo utrzymują ciepło w przeciwieństwie do garnków ze stali czy aluminium. Nawet po dłuższym czasie potrawa pozostaje nadal ciepła i gotowa do spożycia, bez potrzeby podgrzewania.
Brytfanna żeliwna to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich dań. Dzięki jakości wykonania jest bardzo trwała i odporna na uszkodzenia. Posiada w zestawie pokrywę z wygodnym metalowym uchwytem. Pokrywa skutecznie zatrzymuję parę w środku garnka, dzięki temu potrawy są bardziej soczyste.
Odpowiednie użytkowanie naczynia sprawi, że posłuży nam przez długie lata.
Może być używana w piekarniku, na wszystkich typach kuchenek i płytach indukcyjnych.
Zalecenia dotyczące użytkowania
- po każdym użyciu naczynie należy umyć, osuszyć oraz nasmarować wewnątrz olejem w celu jego zaimpregnowania. Nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa
- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw
- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych
- zdarza się, że żeliwo rdzewieje – szczególnie gdy leży nieużywane, w wilgotnym miejscu, niewłaściwie zabezpieczone. Plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową a następnie zabezpieczyć olejem.
Rdza mogąca pojawić się w wyniku niewłaściwego użytkowania nie jest podstawą do reklamacji.