Patelnie

Patelnia — podstawowe wyposażenie każdej kuchni

Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię bez ani jednej patelni. Naczynia te umożliwiają smażenie warzyw, mięsa, przygotowywanie sosów, naleśników czy jajek. Ludzie coraz chętniej eksperymentują z jedzeniem. Chcąc próbować ciekawych smaków i testować nowe przepisy, musisz wyposażyć się w kilka modeli tego rodzaju naczyń,  dostosowanych do różnych dań. Choć klasyczne są płaskie i okrągłe, patelnie mogą mieć też specjalne wypustki, inny kształt lub powierzchnię.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni?

Przy zakupie patelni musisz wziąć pod uwagę kilka jej cech. Istotny jest materiał, z którego zostało wykonane naczynie. Jeśli zależy Ci na naturalnym produkcie, pozytywnie wpływającym na zdrowie, wybierz produkty żeliwne. Zwróć również uwagę na modele z powłoką emaliowaną — te są bezpieczne i zwiększają komfort gotowania. Istotną kwestię stanowi rączka. Podczas smażenia, musisz mieć możliwość wygodnego jej złapania. W związku z tym powinna być wyprofilowana. Nie może się również nagrzewać.

Patelnia dostosowana do Twoich potrzeb

Pamiętaj również, że patelnia musi być dopasowana do kuchenki, na której zwykle gotujesz. Możesz wybierać spośród modeli na sprzęt gazowy oraz indukcyjny. Jeśli często przygotowujesz potrawy wymagające odpowiedniego wysmażenia, wybierz produkt, który równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Zwróć także uwagę na powłokę patelni — niektóre zapobiegają przywieraniu i przypalaniu się składników dań.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password