Zalety produktów emaliowanych EMALIA-RYBNIK - dlaczego emalia
Jeśli zadajecie sobie pytanie: dlaczego warto zaufać produktom emaliowanym, odpowiedzi jest kilka i wszystkie łączą się ze sobą w całość. Emaliowanie to technika zdobnicza mająca bardzo długą historię na świecie! Badacze ustalili, że emaliowanie wykorzystywali już mieszkańcy Bizancjum, a potem Europy Zachodniej. Emaliowane były przedmioty ze złota, miedzi i innych metali w dwóch celach: pierwszym estetycznym, ozdobnym, drugim zaś — ochronnym.
Jak to działa? Na warstwę metalową nakłada się powłokę szklistą, czyli właśnie emalię. Złożona jest ze sproszkowanych minerałów, substancji, które ułatwiają lutowanie oraz pigmentów, czyli oczywiście barwników nadających kolor zdobniczy. W ten sposób zyskujemy zaplanowany efekt — zadbane i ładne produkty o unikalnym charakterze. Są to bardzo higieniczne naczynia. Dzięki temu, że ich nawierzchnia jest absolutnie gładka, bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Używa się do tego wody i miękkiej gąbki.
Produkty emaliowane mogą być wykorzystywane przez wiele lat. Jeśli będziecie chcieli, by sprzęty były trwałe, wystarczyły na kilka lat i przez długi czas zachwycały — trzeba o nie dbać. Dlatego to naczynia dla klientów, którzy wiedzą, czego chcą i czego oczekują. Połyskująca, stylowa emalia wymaga ochrony. Odradza się używania silnych chemicznych środków czyszczących czy też druciaków, szorstkich gąbek. Uszkodzona powierzchnia garnka emaliowanego niestety może oznaczać, że musimy go wymienić.