Wyrobów emaliowanych z Rybnika nie sposób nie docenić – są one trwałe i odporne, gdyż proces ręcznej produkcji obejmuje pokrycie stalowego trzonu warstwą chroniącej go przed korozją emalii. Dzięki temu osiąga się gładką i szklistą powierzchnię naczyń, którą z łatwo-ścią można wyczyścić. Determinuje ona również bezpieczeństwo użytkowania naczyń kuchennych.
Emalia jest odporna na działanie wysokich temperatur, nie wchodzi w reakcje ze składnikami, zawartymi w gotowanych potrawach, nie chłonie zapachów ani smaków, hamuje rozwój bakterii.
Te imponujące właściwości garnków emaliowanych z Rybnika to jednak nie wszystko!
- 1) Wewnętrzna warstwa powłoki emaliowanej
- 2) Wewnętrzny podkład emalii
- 3) Stalowe wnętrze
- 4) Zewnętrzny podkład emalii
- 5) Zewnętrzna warstwa powłoki emaliowanej
Oznaczenia produktów: